Medikal Ambalaj ve Kozmetik Ambalaj – PP
Tıbbi ve farmasötik ürünler paketlemesi için bir çok plastik çeşidi mevcuttur. Ancak her malzeme, her ürün veya kimyasal için uygun değildir.
Ürün ambalajları içerisindeki ürünlerin, muhteviyatına, ürünlerin özel gereksinimlerine ve uygulama alanlarına göre seçilmelidir.
Tıbbi ve farmasötik ürünlerde önemli bir parametrede sterilize etme işlemlerindeki dayanıklılıktır. Buhar sterilizasyonu, etilen oksit gazıyla yıkama veya gama ışıması gibi çeşitli sterilizasyon yöntemleriyle steril bir ürün elde edilebilir. Ambalaj malzemeleri, elbette, ısı işlemine dayanabilmeli ve sterilizasyon işlemi tamamlandıktan sonra stabil durumda kalmalıdır. Buna ek olarak, iyi bir nem buharı bariyeri gereklidir.
Polipropilene (PP) genel bakış
Tıbbi ve farmasötik ambalajlar için sıklıkla kullanılan PVC ve PET polimerlerinin aksine, polipropilen önemli ölçüde daha düşük nem buharı geçirgenliği ile karakterize edilir ve ayrıca iyi kimyasal dirence sahiptir.
Polipropilen ayrıca tüm standart plastikler arasında en düşük yoğunluğa sahiptir – bu, PP’den yapılan paketlerin diğer malzemelerden daha düşük ağırlığa sahip olduğu anlamına gelir. Bu, özellikle sürdürülebilirlik ve çevre koruma gibi konularla ilgilidir.
Polipropilen özellikleri
- Yüksek nem buhar bariyeri
- İyi kimyasal direnç
- Yüksek seviyede ısı direnci
- Düşük özgül yoğunluk
Polipropilen Geri Dönüştürülebilir mi?
Genellikle evet – polipropilen geniş ölçüde geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Bununla birlikte, sağlık sargılarının ve polipropilen bazı malzemelerin geri dönüştürülemeyeceği konusunda yanlış bir kanı olduğu bir gerçek. Aslında durum böyle değil. Bu sağlık bakım sarf malzemelerinin geri dönüştürülmesi için kullanışlı çözüm sağlayan bir hizmet mevcuttur. Çeşitli şirketlerin sunduğu Sterimelt hizmeti , polipropileni eriterek geri dönüşüm sağlar.