loader

Ay: Nisan 2022

26Nisan 2022

Ambalaj Malzemesinin Kalitesi ve Ambalajın Faydaları

Ambalaj Malzemesinin Kalitesi

İyi ürün için ambalaj malzemesinin kalitesinin test edilmesi gereklidir ve bu testler için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu testler, ambalaj malzemesinin kalitesini, bütünlüğünü ve uyumluluğunu belirler. Kalite spesifikasyonu ve gerekliliği ambalaj malzemesinin türüne bağlıdır ve ilgili ülkenin hükümeti tarafından ve WHO GMP , USFDA , ICH yönergeleri gibi düzenleyici kurumlara göre düzenlenir. Örneğin kaplar çeşitli yöntemlerle test edilir, cam için kırılma testi, ambalajın kimyasal direnci, su geçirmezlik testi, süzme testi vb.


Ambalajın Faydaları
• İyi bir ambalaj her zaman hasta güvenliğini garanti eder.
• Ambalajlar, farmasötik ürünlerin doğası gereği hassas ürünler olduğu için ürünün sıcak ve soğuktan güvenliğini sağlar.
• Farmasötik ambalaj, ürünü fiziksel, kimyasa tepkilerden ve mikrorganizamaların üremesinden korur.
• Ambalajlar, tüm dozajların fiziksel kalitesini korumalı ve tüm hasar ve kırılmalara karşı korumalıdır.
• Ambalaj, farmasötik ürünlerin karakteristik özelliklerini korur.
• İdeal bir ambalaj, ürünü sızıntı, bozulma veya nüfuz etme nedeniyle kayıp olmadan tutabilmelidir.
• İdeal bir ambalaj, içeren herhangi bir malzemeyi emmemeli veya tutmamalıdır.
• Kapak, farmasötik ürünle uyumlu olmalıdır.
• Kapaklar, kabın hava geçirmez şekilde kapanmasını sağlamalıdır. Böylece ürün içerisinde mikrorganizamaların üremesini engeller.
• İdeal bir ambalaj toksisite riskini azaltabilmelidir.
• İyi bir ambalaj her zaman ürünün sterilliğini korur.
• Ambalaj, ilacın veya ürünün oksijen, nem ve ısı ile bozulmasının kontrolünü sağlar.
• Ambalajın kalitesi, ürünün kalitesiyle doğrudan ilişkilidir.
• Uygun ambalajlama sayesinde ürün, ambalajlandığı andan tüketilene kadar terapötik etkinliğini korur.
• Ambalaj malzemesi özenle seçilir ve aktif ürünlerle uyumluluğu kontrol edilir.
• Küf ve bakterilere karşı koruma sağlar.
İlaç endüstrisinde paketleme ve etiketleme hem kritik hem de temel adımlardır. Bunlar FDA gibi düzenleyici otoriteler tarafından düzenlenir veya onaylanır. FDA yönergelerine göre, ambalaj malzemesini belirli ilaçlara ve malzemelere göre belirlediler. Ürün paketleme ve etiketleme çok önemlidir ve FDA kural ve düzenlemeleriyle %100 uyumlu olmalıdır.


Kaynak: http://pharmahelp.in/importance-of-packaging-in-the-pharmaceutical-industry/

25Nisan 2022

Plastik İlaç Şişesi Üretim Pazarına Genel Bakış!


Plastik İlaç Şişesi Üretim Pazarına Genel Bakış…

Plastik ilaç şişesi pazarı 2021’de 8,08 milyar ABD doları değerindeydi. 2022-2027 döneminde %4,11’lik bir birleşik yıllık büyüme oranı kaydederek 2027 yılına kadar 10,39 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor.

İlaçların depolanması ve teslimi için ilaç sektöründeki ambalaj endüstrisine yönelik artan talebin, tahmin döneminde piyasayı yönlendirmesi bekleniyor.
Plastik ambalaj, önemli kullanım avantajları sebebiyle ilaç endüstrisinde önemli bir büyüme kaydetti. Neme karşı dayanıklı olması, yüksek darbe mukavemeti, zorlanmaya karşı direnç, su tutma kabiliyetinin düşük olması, şeffaflık, ısı ve aleve karşı direnç ve son kullanma tarihlerinin uzatılması, ilaç sektöründe daha fazla benimsenmesine yol açan ek özelliklerdir.
Teknolojik ilerleme ve plastik şişelerin katı ve hatta sıvı oral ilaçlarda artan uygulaması, farmasötik plastik şişeler için pazar büyümesine katkıda bulunmuştur.
Plastik şişeler endüstride aseptik dolum ve paketleme için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Pazar satıcıları çeşitli bölgelerde aseptik şişe doldurma ve paketleme hizmetleri sunmaktadır.
İlaç ve diğer temel ürünlere olan talebin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olmasıyla birlikte, bunları paketlemek ve sevk etmek için mevcut ambalaj eksikliği, tedarik zincirlerinde önemli bir kesintiye neden oldu. Ancak, COVID-19 hastalarında kullanılan bazı ilaçlara olan talep arttı. Bu, ilaç şirketlerinde plastik şişe tedarikine yol açtı.
Plastik şişeler hafif ve kullanımı daha kolay olduğundan, bu şişelerin kullanımı hızla artmaktadır. Üreticiler, üretim maliyetlerinin daha düşük olması ve ortaya çıkabilecek çeşitli yenilikler nedeniyle plastik şişe kullanımını tercih etmektedir. Ancak ilaç sektöründe talebin fazla olmasıyla birlikte çevre sorunları ve zararlı etkileri göz önünde bulundurularak dünya çapında coğrafyalara göre yapılan kurallar ve düzenlemeler artmaktadır.Üreticilerin bu kurallara uyma zorunluluğu da en üst seviyeye çıkacaktır.

Plastik Ambalajlar ;

Hammadeye göre ;

Polietilen Tereftalat (PET),

Poli Propilen (PP),

Düşük yoğunluklu Poli Etilen (LDPE),

Yüksek Yoğunluklu Poli Etilen (HDPE) olarak ayrılmaktadır.

Türe göre;

Sert Konteynerler,

Damlalıklı Şişeler,

Burun Sprey Şişeleri,

Sıvı Şişeler,

Ağız bakımı olarak sınıflandırılmaktadır.


HDPE Segmenti En Yüksek Büyüme Oranını Yakalayacak!

HDPE, çeşitli şişe türlerini üretmek için kullanılır ve bunların arasında, mükemmel sertlik ve nem bariyer özelliklerine sahip pigmentsiz şişeler yarı saydamdır.

Malzeme, farmasötik endüstrisinde ışığa duyarlı ilaçları paketleyebilen pigmentli bir çeşide sahiptir. Bu malzemeler, raf ömrü kısa olan ürünlerin ambalajlanması için uygundur.

Aralık 2020’de yayınlanan bir Avrupalı plastik üreticileri derneği olan Plastics Europe’a göre, Avrupa’da yıllık HDPE talebi 2019’da 6,5 milyon metrik ton civarındaydı.
HDPE ayrıca, onu çeşitli kimyasalların ve tıbbi ürünlerin ambalajlanması için değerli bir malzeme olarak sunan mükemmel kimyasal dirence sahiptir. Pigmentli HDPE şişelerin, pigmentsiz HDPE malzemeden daha iyi çatlama direncine sahip olduğu kanıtlanmıştır. HDPE’nin şişirme uygulaması, onu PP ve LDPE malzemelerden daha dayanıklı ve çok yönlü hale getirir. Ayrıca, diğer polietilen malzeme formlarına kıyasla çoğu çözücüye karşı mükemmel bir dirence ve yüksek gerilme mukavemetine sahiptir.
HDPE, yaygın polimerlerde yüksek bir mukavemet-ağırlık oranına sahip olduğu ve PP’den daha az kırılgan olduğu için öncelikle ticari sektörde daha büyük kaplar için kullanılır. Kalıplamada hafif yapıyı koruyarak, plastik bidonlar gibi daha büyük kaplar için uygun hale getirir.
Ayrıca, piyasada birden fazla oyuncu tarafından çeşitli araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Yeni bariyer reçine teknolojisi, bariyer koruma özelliklerini korurken, yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) şişeleri kalıplamak ve üretmek için gereken reçine miktarını azaltır.

Önemli Bir Pazar Payı için Kuzey Amerika Hesapları


ABD plastik şişe pazarının, plastikten yapılmış kap ve şişelerin sürekli artan tüketimi ve endüstriyel uygulamaları nedeniyle sabit bir oranda büyüyeceği tahmin edilmektedir. Plastik Endüstrisi Derneği’ne (PLASTICS) göre, plastik şişelere yönelik pazar talebi Amerika Birleşik Devletleri’nde genişlemeye devam ediyor. İçecek, gıda ve su, ilaç ve ev sektörleri dahil olmak üzere çeşitli ürün ve sektörlerde plastik projelerinin artması beklenmektedir.
Pharmaceutical Commerce’e göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde ilaç pazarı yükselişte. 2023 yılına kadar Amerikalıların ilaçlara 635 ila 655 milyar dolar harcaması bekleniyor. 2019 ile karşılaştırıldığında bu, 2020’de harcamalarda %29,6-33.7 gibi sağlam bir artışa işaret ediyor. Sonuç olarak, neredeyse kesinlikle en önemli ilaç harcamasına sahip ülke Amerika olacak gibi görünüyor.

Kaynak : https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/pharmaceutical-plastic-bottles-market

1Nisan 2022

İlaç Sektöründe Ambalajın Önemi…

Ambalaj, her ürün için çok önemlidir. İyi ve kaliteli bir ambalaj her zaman insanların ilgisini çeker ve tercih sebebi olur.
İlaç endüstrisinde paketleme ve etiketleme türü çok önemlidir ve üretimden nihai kullanıma kadar titizlikle takip edilmesi gereken önemli bir adımdır. İlaç endüstrisinde ambalaj, içindeki ürünün kalitesini yöneten en önemli etmenlerden biridir.
İlaç endüstrisinde de ambalaj müşteri tercihini etkileyen faktörlerden biri de olsa bu kısım genelde marketlerde ve gıda takviyesi diye adlandırılan ürünlerin satıldığı mağazalarda ayırt edici olmaktadır. Aksi takdirde reçeteli ilaçların satıldığı eczanelerde müşterinin neyi seçtiğinden ziyade doktorun yazdığı ilaç önemlidir.
İşte bu durumda diğer faktörler devreye girmektedir. ilacın ambalajının ilacın muhteviyatına uygunluğu, paketlenme modeli, kullanım modeline uygun olarak müşteriye sağladığı faydalar gibi detaylar kullanıcı deneyimi açısından önemlidir.
ilaç endüstrisinde kullanılan ambalajlar çeşitli düzenlemelere tabidir. Ülkeler bazında bu düzenlemeler değişiklik gösterebilmektedir.
Ambalaj, farmasötik ürünlerin ayrılmaz bir parçasıdır.Her farmasötik ürün için saklama ve muhafaza için özel ve ayrıntılı yönergeler vardır. Ambalaj malzemesinin kalitesini test etmek için çeşitli testler yapılır. ambalaj malzemesi, ürün içeriği ile fiziksel ve kimyasal olarak etkileşime girmemelidir.


Ambalaj Türü
Katı, sıvı ve gazlar gibi çok çeşitli farmasötik ürünler, çeşitli ambalajlarda paketlenir.


Blister Ambalaj : Bu ambalajlar çeşitli renklerde mevcuttur. Genellikle tablet ve kapsüller için uygundur.


Aluminyum Ambalajlar: Multivitaminler, ppi, antibiyotik, antihipertansifler, anti, diyabetik vb. ilaçlar için ağırlıklı olarak bu tip ambalajlarda paketlenmiş tabletler, kapsüller için kullanılır)


Plastik Şişeler Farmasötik ürüne göre çeşitli renklerde bulunurlar ancak güneş ışığından koruma sağladığı için çoğunlukla kehribar rengi şişe kullanılır. Likit ilaçlarda kullanımı yoğundur. Farklı ebat ve formlarda üretilebilmektedir.

Cam Şişeler: Cam şişeler yaygın olarak kullanılır ve bazı ilaç veya eczacılık ürünleri sadece cam şişelerde paketlenir. Bu şişeler ağırlıklı olarak kehribar renginde ve şeffaf olur.


HDPE Konteyner (Yüksek Yoğunluklu Poli Etilen): Bu tip ambalajlar birçok farmasötik ürün, gıda takviyesi ve nutrasötikler için tablet, kapsül ve toz halinde ilaçlar için kullanılır.


Plastik Tüpler: Kremler ve jeller için kullanılır.


Cam Enjeksiyon : Küçük hacimli parenteral ve büyük hacimli parenteral bu tip ambalaj malzemelerinde paketlenmektedir.


Karton Kutu: Paketlenmiş ürünlerin konduğu kutudur.


Kapak: Şişeler, tüpler, kaplar, bazı enjeksiyonlar ile kullanılır. Farmasötik ürünler için kullanılan çoğunlukla metal, kauçuk, cam, mantar, plastik kapaklar bulunmaktadır.

Metal Konteynerler: Bu tip ambalajlarda ağırlıklı olarak protein tozu ve diğer toz gıda takviyeleri bulunmaktadır.


Kaynak: http://pharmahelp.in/importance-of-packaging-in-the-pharmaceutical-industry/