loader

İlaç Sektöründe Ambalajın Önemi…

  • Home
  • Blog
  • İlaç Sektöründe Ambalajın Önemi…
1Nisan 2022

Ambalaj, her ürün için çok önemlidir. İyi ve kaliteli bir ambalaj her zaman insanların ilgisini çeker ve tercih sebebi olur.
İlaç endüstrisinde paketleme ve etiketleme türü çok önemlidir ve üretimden nihai kullanıma kadar titizlikle takip edilmesi gereken önemli bir adımdır. İlaç endüstrisinde ambalaj, içindeki ürünün kalitesini yöneten en önemli etmenlerden biridir.
İlaç endüstrisinde de ambalaj müşteri tercihini etkileyen faktörlerden biri de olsa bu kısım genelde marketlerde ve gıda takviyesi diye adlandırılan ürünlerin satıldığı mağazalarda ayırt edici olmaktadır. Aksi takdirde reçeteli ilaçların satıldığı eczanelerde müşterinin neyi seçtiğinden ziyade doktorun yazdığı ilaç önemlidir.
İşte bu durumda diğer faktörler devreye girmektedir. ilacın ambalajının ilacın muhteviyatına uygunluğu, paketlenme modeli, kullanım modeline uygun olarak müşteriye sağladığı faydalar gibi detaylar kullanıcı deneyimi açısından önemlidir.
ilaç endüstrisinde kullanılan ambalajlar çeşitli düzenlemelere tabidir. Ülkeler bazında bu düzenlemeler değişiklik gösterebilmektedir.
Ambalaj, farmasötik ürünlerin ayrılmaz bir parçasıdır.Her farmasötik ürün için saklama ve muhafaza için özel ve ayrıntılı yönergeler vardır. Ambalaj malzemesinin kalitesini test etmek için çeşitli testler yapılır. ambalaj malzemesi, ürün içeriği ile fiziksel ve kimyasal olarak etkileşime girmemelidir.


Ambalaj Türü
Katı, sıvı ve gazlar gibi çok çeşitli farmasötik ürünler, çeşitli ambalajlarda paketlenir.


Blister Ambalaj : Bu ambalajlar çeşitli renklerde mevcuttur. Genellikle tablet ve kapsüller için uygundur.


Aluminyum Ambalajlar: Multivitaminler, ppi, antibiyotik, antihipertansifler, anti, diyabetik vb. ilaçlar için ağırlıklı olarak bu tip ambalajlarda paketlenmiş tabletler, kapsüller için kullanılır)


Plastik Şişeler Farmasötik ürüne göre çeşitli renklerde bulunurlar ancak güneş ışığından koruma sağladığı için çoğunlukla kehribar rengi şişe kullanılır. Likit ilaçlarda kullanımı yoğundur. Farklı ebat ve formlarda üretilebilmektedir.

Cam Şişeler: Cam şişeler yaygın olarak kullanılır ve bazı ilaç veya eczacılık ürünleri sadece cam şişelerde paketlenir. Bu şişeler ağırlıklı olarak kehribar renginde ve şeffaf olur.


HDPE Konteyner (Yüksek Yoğunluklu Poli Etilen): Bu tip ambalajlar birçok farmasötik ürün, gıda takviyesi ve nutrasötikler için tablet, kapsül ve toz halinde ilaçlar için kullanılır.


Plastik Tüpler: Kremler ve jeller için kullanılır.


Cam Enjeksiyon : Küçük hacimli parenteral ve büyük hacimli parenteral bu tip ambalaj malzemelerinde paketlenmektedir.


Karton Kutu: Paketlenmiş ürünlerin konduğu kutudur.


Kapak: Şişeler, tüpler, kaplar, bazı enjeksiyonlar ile kullanılır. Farmasötik ürünler için kullanılan çoğunlukla metal, kauçuk, cam, mantar, plastik kapaklar bulunmaktadır.

Metal Konteynerler: Bu tip ambalajlarda ağırlıklı olarak protein tozu ve diğer toz gıda takviyeleri bulunmaktadır.


Kaynak: http://pharmahelp.in/importance-of-packaging-in-the-pharmaceutical-industry/