loader

Akıllı paketleme: Sahte ürünlerle mücadele ve İlaç ömrünün uzatılması

  • Home
  • Blog
  • Akıllı paketleme: Sahte ürünlerle mücadele ve İlaç ömrünün uzatılması
9Ocak 2023

Sahte ürünler ilaçları ve ambalajlarını nasıl etkiliyor?

Future Market Insights (FMI) raporuna göre, dünya çapında farmasötik ambalaj endüstrisi, sahte ürünlerin tedarikinden önemli ölçüde etkilenmektedir. Sahte üreticilerin yaygınlığı, ticari markalar, ambalaj tasarımları, fikri mülkiyet hakları ve daha fazlası açısından önemli kayıplara neden olmaktadır.
Sorunun kapsamını ve etkisini ölçmek imkansız olsa da, küresel sahte ilaç pazarının boyutunun 75 ila 200 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ediyor;
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (WHO) dolaşımdaki ilaçların yaklaşık %10’u ve online satılan ilaçların %50’si sahte. Bu sahte ilaçlar sadece milyonlarca insanı tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda potansiyel olarak ölüm riski de taşıyor – WHO’nun tahminlerine göre dünya çapında yaklaşık bir milyon insan sahte ilaçlar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Sonuç olarak, ilaç pazarındaki ve özellikle gelişmiş bölgelerdeki taklit ürünler, pazar değerini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu sorunların üstesinden gelmek için, sahteciliğe karşı önlemler geliştirilmiş ve uygulamaya konmuştur, ancak daha katı kanun yaptırımı ve sahteciliğe karşı önlemlerin önümüzdeki yıllarda önem kazanması beklenmektedir.

Sahte ilaçlarla mücadele
Hiç şüphesiz sahte ilaçlar, ilaç endüstrisi ve daha da önemlisi hastaların yaşamları için en büyük tehditlerden biridir. Akıllı paketleme, bu sorunla mücadeleye yardımcı oluyor. Yakın tarihli bir FMI raporu, sahtecilik karşıtı farmasötik ambalaj pazarının 2021’de 91,4 milyar dolar değerinde olduğunu ve 2027’ye kadar %9 bileşik yıllık büyüme oranında (CAGR) genişleyeceğini öne sürdü.
Teknolojik koruma, tedarik zinciri bütünlüğünü sağlamanın, tüketicilerin güvenli ve orijinal ilaçlara ve tıbbi cihazlara erişimini sağlamanın anahtarıdır. Serileştirme ve izleme ve izleme yetenekleri, markaların sahtecileri engellemesine yardımcı olmanın yanı sıra, gelir elde etmek için yeni kanallar oluşturarak daha fazla değer yaratmak için de kullanılabilir.

Siber-fiziksel filigranlar hap düzeyinde izlenebilirliğin anahtarı olabilir mi?
FMI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Saurabh Sharma, yakın zamanda bir FMI web seminerinde akıllı paketlemenin en büyük avantajının değer olduğunu belirtti. “Akıllı paketleme özellikleri, paketleme değer zincirindeki farklı paydaşlara değer sağlayabilir” dedi. “Örneğin, bir ürünün raf ömrünü uzatmak, ürünün kullanımını daha güvenli, daha kolay veya daha etkili hale getirmek.”
Basit hologramlardan daha karmaşık yakın alan iletişim (NFC) sistemleri en yaygın olarak benimsenen tipik sahteciliği önleyici ambalaj çözümleridir.Bu tür çözümler, bilgi taşıyan dijital bir etiket olarak görülebilir. İlaç şirketlerinin yanı sıra kanal ortakları ve tüketicilerine, ürün ve yolculuğu hakkındaki bilgilere erişmelerine ve ayrıca ürün bütünlüğünü ve orijinalliğini doğrulamalarına yardımcı olabilirler.

Taklit pazarını engellemeye yardımcı olan akıllı çözümler
Yapay zeka (AI) gömülü hızlı yanıt (QR) kodları, tüketicilerle ürün bütünlüğü hakkında şeffaf iletişim sağlayan ve bir bakıma klonları geçersiz kılan, sahteciliğe karşı güvenli QR kodlarıdır. Ek olarak, bu tür çözümler ilaç şirketlerinin tüketicileri için kullanımı kolay sadakat programları oluşturmasına yardımcı olur.
Radyo frekansı tanımlama (RFID) ve NFC gibi diğer yaygın dijital etiketler, ilaca benzersiz bir kimlik verebilir; bu tür kimlikler, jenerik bilgiler veya sertifikalar gibi ürün hakkında bilgiler taşır ve ilaç şirketlerinin ürün görünürlüğü elde etmesine yardımcı olan bir izleme ve izleme özelliğini etkinleştirir. Bunlar ayrıca hastalar arasında sağlık okuryazarlığı düzeylerini artırmaya yardımcı olabilir.

Sahteciliğe karşı paketleme teknolojisi
Termokromik mürekkepler bir başka önemli gelişmedir. Bunlar, sıcaklıktaki değişikliklere tepki veren ve geri dönüşümlü veya kalıcı olan maddelerdir. Termokromik mürekkepler, paketlerin üzerine sıcaklık göstergelerini yazdırmak için kullanılabilir, bu da şirketlerin nakliye sırasında herhangi bir ürün hasarını anlamalarına ve dolayısıyla ürün ömrünü uzatmalarına yardımcı olur.
Ambalajlarda mikro yazı kullanımı, sahtecilikle mücadelede uygulanan bir çözümdür. Sözcüklerin, büyütme yardımı olmadan insan gözünün neredeyse fark edemeyeceği şekilde altına veya tek punto boyutunda yazdırılmasını sağlar.
Bu teknolojiler kesinlikle heyecan verici olsa da, etkili olabilmeleri için stratejik olarak uygulanmaları gerekmektedir.
Maliyetler, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde birçok sağlık hizmeti sağlayıcısı için engelleyici olmaya devam edebilir, ancak akıllı paketleme, hastalara, eczacılara ve sağlık uzmanlarına son kullanma tarihleri, bileşim ve dozajlar hakkında değerli bilgiler sunmada şimdiden önemli bir rol

Gelecek
İlaç ambalaj sektörünün önümüzdeki yıllarda hızla büyümesi bekleniyor. Artan hükümet girişimleri, gelişmekte olan ilaç pazarları, artan fason üretim faaliyetleri, artan nüfus ve artan sağlık harcamaları nedeniyle bu büyüme artışına Asya-Pasifik ile Avrupa ve Kuzey Amerika dışındaki diğer pazarların öncülük etmesi bekleniyor.

İlaç sektörünün ambalaj pazarı büyüdükçe akıllı ambalajlar şüphesiz pastadan daha büyük pay almaya başlayacak. Akıllı paketleme olasılığı, paketlemenin ürün bütünlüğünü ve tüketici deneyimini korumanın ayrılmaz bir parçası olarak oynadığı rolü göstermektedir.

Kaynak : https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/article/170015/intelligent-packaging-combating-counterfeits-and-extending-drug-lifespan/