loader

İlaç Ambalajı Pazar Büyüklüğü Tahminleri 2021-2030

  • Home
  • Blog
  • İlaç Ambalajı Pazar Büyüklüğü Tahminleri 2021-2030
19Ekim 2022

Küresel ilaç ambalajı pazar büyüklüğü 2021’de 117,2 milyar ABD doları değerindeydi ve 2021’den 2030’a kadar %9,5’lik yıllık bileşik büyüme oranında (CAGR) genişlemesi beklenmektedir. Gelişmekte olan bölgelerde perakende eczanelerin artan penetrasyonu ve markaya artan odaklanma ilaç üreticileri tarafından geliştirme ve ürün farklılaştırmasının pazar büyümesini hızlandırması bekleniyor.

Paketleme ürünleri öncelikle tabletler, kapsüller, şuruplar ve topikal ilaç formülasyonları gibi katı, sıvı ve yarı katı formülasyon biçimlerinin depolanması için kullanılır. Değişen yaşam tarzları, beslenme alışkanlıkları ve uyku döngülerindeki değişim nedeniyle kronik hastalıkların yaygınlaşması, ilaç ihtiyacının artmasına katkıda bulunuyor.

İlaçlar büyük ölçüde hap, sıvı ve toz formlarında sunulmaktadır. Ambalajları için sert şişeler, dik duran poşetler, düz poşetler, poşetler ve blister ambalajlar gibi çeşitli ambalaj türleri kullanılmaktadır. İlaç ambalaj ürünleri son derece özelleştirilmiş ürünlerdir ve özellikle ambalajın sterilliği ile ilgili olarak katı yasal uyumluluklarla sınırlandırılmıştır. Bu nedenle, ambalaj ve farmasötik ürün üreticileri, ambalaj ürünlerinin geliştirilmesi sırasında yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.
Şirketler büyük ölçüde Tüketici Sonrası Geri Dönüştürülebilir (PCR) malzemelerin kullanımına odaklanmaktadır ve ayrıca sürdürülebilirliği artırmak için gübrelenebilir malzemeden ambalaj geliştirme çalışmaları da hız kazanmıştır.

Malzemeye Göre Tercih Sıralaması

  1. 2021’de %35’in üzerinde bir oranla en büyük gelir payına sahip olan plastikler ve polimerlerdir (PE, PET, PP, PVC, PS ve biyoplastik dahil.) Polipropilen (PP), mekanik, fiziksel, elektriksel ve termal özellikler gibi faydalı özelliklerin bir kombinasyonunu sunduğu için 2021 yılında plastik ve polimer malzeme segmentinde en büyük gelir payını oluşturdu.
  2. Kağıt ve karton, büyük ölçüde farmasötik ürünlerin ikincil ve üçüncül ambalajlarında kullanılmaktadır. Mükemmel basılabilirlik, düşük maliyet, geniş kullanılabilirlik ve kağıt ve kartonun sürdürülebilirliği, onları kârlı ikincil ve üçüncül ambalaj seçenekleri haline getirir.
  3. Cam, gazlara, neme, kokulara ve mikroorganizmalara karşı dirençlidir bu nedenle sıvı ve yarı katı farmasötik formülasyonların paketlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Cam, enjekte edilebilir şişeler, şurup şişeleri, kartuşlar, şırıngalar ve diğer ürünlerin imalatında kullanılır. Amber renkli cam, zararlı UV dalga boylarını emdiği ve ilaçların zarar görmesini engellediği için ilaç ambalajlarında büyük ölçüde tercih edilir.
  4. Alüminyum, farmasötik ambalajlama için yaygın olarak kullanılan bir başka malzemedir. Güçlü bariyer özelliği ve kolay yırtılma özelliğinden dolayı blister ambalajlarda kapak malzemesi olarak kullanılır. Ayrıca tabletleri paketlemek için kullanılan esnek şerit paketleri yapmak için kullanılır.

Kaynak : https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/pharmaceutical-packaging-market