loader

Nemin İlaçlar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

  • Home
  • Blog
  • Nemin İlaçlar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
4Haziran 2024

Plastik ambalajların avantajlarını sayarken defalarca Neme karşı dayanıklıdır. İçindeki kimyasal bileşeni neme ve ışığa karşı korur dedik ve demeye devam ediyoruz. Peki Nem neden bu kadar önemli? Nemin ilaçlar üzerindeki etkileri nelerdir?

Değişen nem seviyeleri, hayat kurtaran ilaçlar üzerinde önemli etkileri vardır ve nem seviyelerindeki artma ya da azalma kimyasal bileşimli ilaçlar üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilecek bozunmalara yol açabilmektedir.
İlaç üretiminde kullanılan çok sayıda hareketli parça olsa da, iklim kontrolü yoluyla güvenliği ve etkiyi sürdürmek, ilaç ve ilaç ambalaj endüstrisinin sorumluluğundadır.
Nem kontrol edilerek maliyetler azaltılabilir ve kaliteden ödün vermeden kârlılık artırılabilir. Ancak bir ürünün kalitesi ve güvenliği tartışmaya açık değildir. Küresel ölçekte halk sağlığının korunması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sıkı düzenlemeler hayata geçirilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü bağıl nem oranının yüzde 50 civarında tutulmasını öneriyor. Seviyeler yüzde 50’nin üstüne çıkarsa veya altına düşerse ürünün kalitesi, verimi ve raf ömrü üzerinde zararlı etkiler olabilir.

Düşük Nemin Etkileri
Statik birikim, bağıl nem seviyelerinin yüzde 45’in altına düşmesinin önemli bir etkisidir. Statik yüklerin birikmesi ilaçları kurutabilir ve üretimde kullanılan solventlerin amaçlanan davranışını etkileyebilir.
Aşırı statik aynı zamanda ürünlerin kurumasına, ufalanmasına veya birbirine yapışmasına neden olarak tabletin basılması ve paketlenmesi sırasında sorunlara yol açabilir.

Yüksek Nemin Etkileri
Yüksek nem, ürünlerin havadaki fazla nemi emmesine neden olur ve bu da düşük nemli ortamlar kadar yıkıcı olabilir. Çok fazla nem, gücü ve etkililiği tehlikeye atabilir, bu da bazı ürünlerde bozulmaya ve hatta toksisiteye yol açabilir. Tehlike potansiyeli, bağıl nem seviyeleri yüzde 60 veya daha fazlasına ulaştığında ortaya çıkar; virüslere, bakterilere, küflere, mantarlara ve akarlara çoğalma fırsatı verir.
Aşırı nem de üretimi etkileyebilir. Ürünler fazla nemi emdiğinde, bu onların ufalanmasına veya yapışkan hale gelmesine neden olur, bu da makinelerin tıkanmasına ve üretimin aniden durmasına neden olabilir.

Optimum Depolama Koşulları
Sıcaklık ve neme maruz kalma, ürünlerin etkisiz hale gelmesine neden olabilecek temel faktörlerdir. Tesislerin kendi ürünlerine uygun koşulları uyarlaması gerekmesine rağmen, farmasötiklerin oda sıcaklığındaki tipik depolama koşulları, yüzde 50 civarında bağıl nem seviyeleriyle 15 °C ile 25 °C (59 °-77 °F) arasında tutulmalıdır.

Nem kontrolü
Bir iklim kontrol sisteminin uygulanması, çevre koşullarının güvenlik ve kalite gerekliliklerini karşılayacak şekilde muhafaza edilmesini sağlayarak hem üretici hem de distribütör için faydalıdır. Veri kaydediciler, buzdolaplarının, dondurucuların ve depolama odalarının sürekli izlenmesini sağlayarak uyumluluğa yardımcı olabilir.

Kısacası nem ; İlaç üzerinde çeşitli bozunmalara yol açarak hastanın sağlığını tehlikeye atabilecek kadar önemli sonuçlar doğurabilen bir dış etmendir.Kontrol altında tutulmalıdır ancak kısa süreli etkilerden hasar görmeyecek ambalajların tercih edilmesi ilaçların son kullanma tarihine kadar saklanmasını ve son kullanıcıya sağlıklı şekilde ulaştırılmasını kolaylaştıracaktır.

Kaynak:www.madgetech.com/posts/blogs/the-effects-of-humidity-on-pharmaceuticals/